Velgerne til KrF, Venstre, Rødt og MDG må IKKE finne på å stemme taktisk dette året

04.09.2021

Vil Støre og Vedum heller samarbeide med småpartier på høyresiden enn med Rødt og MDG?

Neste bloggpost (i dag eller i morgen) skal handle om hvorvidt 2021 blir det første året på lenge hvor vi ender opp med en overraskende regjeringskonstellasjon. Støre har tidligere snakket om å lage en sentrumsregjering for å demme opp for høyrepopulister og konservative, som Aftenposten nylig skrev. Aftenposten mente også at det bare er 14% sjanse for å få flertall for en Ap/Sp/KrF/V-regjering. Men kanskje Sp ville gått med på å ha Sp i regjering hvis det ble balansert ut med  V og/eller KrF? Da Senterpartiet brøt med de borgerlige i 1989, skjedde det delvis fordi Sp ikke ville sitte i regjering med Høyre alene, så mange mulighet er kanskje til stede for de som vil holde Rødt, MDG og kanskje også SV utenfor regjering.

Denne bloggposten er mest en påminnelse og oppsummering av dette med taktisk stemming for de som i utgangspunktet vil stemme på et av de fire minste stortingspartiene – KrF, Venstre, MDG og Rødt, og er relatert til nettopp dette at dersom ‘noen’ lykkes å holde SV/MDG/Rødt uten regerings-innflytelse (KrF/V ligger vel i utgangspunktet til å ikke få det i det hele tatt) er det av helt avgjørende betydning for de fire minste stortingspartiene at ingen av deres velgere under noen omstendigheter stemmer taktisk. 

– SV trenger ikke drahjelp for å komme over sperregrensen – de er langt over.
– De borgerlige vinner ikke uansett, så det er ingen grunn til å hjelpe dem over en kneik for å får til et borgerlig flertall.
– Om KrF-, V-, MDG- eller R-velgere stemmer taktisk på andre partiet i år, vil det også ved neste valg stå et kunstig svakt valgresultat for et eller flere av disse partiene – dersom noen av deres velgere vurderer å stemme taktisk for å hjelp noen andre. 

Årets hoved-dilemma handler om det at Ap angivelig ikke har noen ‘plan b’ og at Sp ikke svarer på viktige spørsmål, parallelt med at Støre og Vedum kanskje heller vil samarbeide med småpartier på høyresiden enn småpartier på venstresiden. (Det er derfor det er spesielt viktig i år – for hele venstresiden – at MDG eller R ikke blir diskriminert vekk av sperregrensen. Sluttresultatet kan ble en stor overraskelse for de som tror at Sp har signert er rødgrønt kontrakt: de nevner fenomenet rødgrønt bare et par ganger i deres partiprogram, og den ene gangen står ordet i anførselstegn. Ap- og SV-folk bør vurdere å stemme taktisk, og mange borgerlige har for lengst bestemt seg for å stemme taktisk på Senterpartiet. Ingen stemmer taktisk på FrP uansett. Men det er viktig – både for fire minste partiene på Stortinget og for selve demokratiet* – at deres velgere stemmer på disse partiene og ikke prøver å hjelpe noen andre. For en eneste gangs skyld er dette ikke noen god ide. 

Kan vi snart få en Ap/Sp/V/KrF-regjering, med eller uten SV, eller noe enda mer overraskende? Mer om det snart.

Allerede i 2017 inviterte Støre, som er personlig kristen, det borgerlige KrF over til den andre siden – bl.a. ved å minne om at Ap er Norges største kristne parti. Dersom han hadde planer om å behandle KrF slik Ap behandler MDG og Rødt – som en slags underkaste de knapt vil na noe med å gjøre – fristet nok invitasjonen til KrF  ikke så mye. Men nå ser det ut som om Vedum, som er kristen og ber hver dag,  også har begynt å flørte seg innpå KrF. Er det noe på gang som velgerne ikke vet om? Faksimile fra dagens Vårt Land. 

* Med fire partier under sperregrensen kan vi ende med hele 36 feilplasserte mandater. Snittet av de tre målingene 1. september hadde bare to feilplasserte mandater – primært fordi de fire minste småpartiene alle kom over sperregrensen. Velgerne har i stor grad mulighet til å ‘lure’ vår diskriminerende valgordning ved å stemme disse partiene rett over sperregrensen. En av de positive sideeffekten av dette er at det også vil redusere den meningsløse og grunnlovsstridige favoriseringen de tre største partiene. Mer demokrati, med andre ord

Illustrasjon: faksimile fra Aftenpostens oppslag om 30 ulike regjeringskonstellasjoner.


Neste  | Indeks |  Forrige