Kan en stemme til Ap eller Senterpartiet i praksis føre til en Ap/sentrumsregjering med Sp, KrF og/eller Venstre?

04.09.2021

Historisk sterk venstreside gir Støre makt, skrev Vårt Land for noen dager siden. Men denne makten kan Støre bruke til å danne en regjering der verken SV, R eller MDG er med – og hvor borgerlige og halv-borgerlige florerer


Senterpartiet definerer seg ikke som et rødgrønt parti, men som et sentrumsparti. I tillegg til å ha sittet i Jens Stoltenbergs regjering, har de sittet i åtte borgerlige regjeringer. Sentrumspartiet Sp har i lang tid hatt flertall på meningsmålingene sammen med de fire borgerlige, men Senterpartiet vil 'bli kvitt’ Frp og Høyre. De vil samarbeide med kun ett av de rødgrønne partiene (Ap), og er antakelig innstilt på å samarbeide med KrF og Venstre når/om det trengs. 

Faksimile fra Vårt Land


Basert på forrige måneds gjennomsnitt ville en ren Ap/Sp-regjering fått bare 71 mandater, men de har vært oppe i 79 mandater på sitt beste. Dette er tall basert på måneds-snitt, siden enkeltmålinger er ganske verdiløse. På enkeltmålinger har de vært høyere, som sikkert har motivert Senterpartiets håp om ‘rent’ flertall med Ap. Detter riktig nok takket være ‘valgfusk', av den typen som er bakt inn i valgloven, hvor noen partier får tildelt mandater det ikke er grunnlag for i partienes oppslutning. 

I rene prosenttall fikk Ap/Sp sitt beste samlede resultat i år i juni – 42%. Skal man tenke prosenttall, og det bør man, mangler de med andre ord helst to partier som får 4% hver. KRF og/eller Venstre? 


Verken Ap eller Sp ser ut til å ville ha ha MDG/R i regjering, og Vedum vil helst ikke en ha en eneste representant for venstresiden, og heller ikke MDG. 

Vedum vil bli kvitt Høyre og FrP, men ikke V/KrF. Støre var i utgangspunktet positiv til KrF, men etter at de ble mer blå har vel det roet seg litt – men han sa for mindre enn tre år siden at han ikke var fremmed for "et historisk samarbeid med KrF og Senterpartiet". Det at både Støre og Vedum har borgerlig bakgrunn og at de begge er personlig kristne gjør jo at KrF stikker seg ut som et mulig støtteparti.


Norske velgere kan faktisk risikere at en stemme til Sp eller Ap ender opp med en regjering som består av borgerlige Venstre, borgerlige KrF, halvborglerige Senterpartiet og en Arbeiderpartimann som er god for 140 millioner, opprinnelig var Høyremann, og kanskje den i regjeringen som har så lite røtter i arbeiderklassen som det er mulig å få: null. 

 

«Vår utstrakte hånd til sentrum i norsk politikk er ikke et kortsiktig ønske om makt etter valget i 2017», sa Støre til Aftenposten i 2017. «Den utstrakte hånden er et uttrykk for en langsiktig overbevisning om at sosialdemokrater og sentrum må finne sammen». Han sier også at landet trenger en ny politisk kurs og at de ikke får det gjennom samarbeid med Høyre, og FrP er definitivt ikke sentrum. Heller ikke MDG, i Støres øyne. Han snakker om KrF og Venstre.


Aftenposten juli 2021: Støre vil ha flertallsregjering på venstresiden, men utelukker ikke samarbeid med Høyre 

I dette oppslaget sier Støre at han i utgangspunktet vil ha en flertallsregjering med SV og Sp, men også at 'vi skal finne gode løsninger i Stortinget med de partiene, og om andre partier er med på det er jo det fint’. SVs Audun Lysbakken har sagt at Senterpartiets ønske om en topartiregjering 'vil være en sentrumsregjering, der hele hensikten er å gi høyresiden betydelig makt’. 


Hvis Støre vil samarbeide med et parti som nærmest har markert seg som diesel-entusaster, og med borgerlige sentrumspartier, og samtidig holder SV, MDG og R ute, vil nok Aps oppslutning lett dale – spesielt blant de under 40-45 altså folk flest. 

Etter rødgrønn valgseier (i stemmetall) i 2017 kombinert med mandat-tapet samme år, er nok Støre om mulig enda mer motivert for å bli statsminister en Vedum, og han har vel aldri sagt at en ren Ap/Sp-regjering. 

En stemme til Ap eller Sp kan dermed bli en stemme til en regjering der mange av de holdningene som er utbredt blant unge velgere – og hele venstresiden – er urepresentert, selv om den voldsomme oppgangen til SV, Rødt og MDG kan være det som redder valget for de fem ikke-borgerlige partiene. Støre lukker – inntil det motsatte er bevist – dører for MDG og R – og kanskje også for SV, om han gir etter for presset fra Vedum. 

Støre vil ‘i utgangspunktet’ ha en flertallsregjering med Sp og Ap, står det i bildeteksten her. Ordet ‘utgangspunktet’ er sentralt, fordi han vil ha en slik regjering sammen med Vedum, som ikke vil ha en slik regjering – et ugreit utgangspunkt. Faksimile fra Aftenposten.


Han sier ikke hvorfor han lukker disse dørene, og i likhet med Vedum er han stum om synspunktene på ulike valgutfall. Begge vil selvsagt si så lite som mulig som kan forårsake stemmetap for deres eget parti. Det kan imidlertid  koste dem dyrt, for de som stemmer på Ap eller Sp ser for seg en ‘rødgrønn’ regjering, men det kan bli en regjering helt uten støtte fra MDG, SV eller Rødt. Det kan faktisk bli en regjering der to markerte politikere, Støre og Vedum, begge med borgerlig bakgrunn og muligens – i praksis – motstand mot alt til venstre for dem selv skal styre landet, muligens takket være støtte fra et eller to borgerlige partier: Venstre og KrF. 

Grunnen til at de ikke svarer på essensielle spørsmål kan rett og slett ikke være annet en at det de eventuelt ville ha svart kan koste dem mange velgere. Støre kan få stemmer fra de i Ap/SV-land ved å si at han  vil ha en regjering med SV, Sp og Ap, men her foreligger det ingen garantier. 


I en valgsending ble Vedum nylig spurt om hvem han ville velge av Venstre eller Rødt som støtteparti, men det ville han ikke svare på. Dagbladets Marie Simonsen sa da at hun kunne svare for Vedum: Venstre. Stort smil fra Vedum. Det er mange signaler som tyder på at Ap/Sp heller vil søke støtte fra ‘sentrum’ (ikke blokkuavhengige MDG, men borgerlige Venstre og KrF) enn fra partier som har signalisert støtte til Støre som statsminister. 


Støre vil ‘i utgangspunktet’ ha en flertallsregjering med Sp og Ap, men han vil ha en slik regjering sammen med Vedum, som ikke vil ha en slik regjering – et ugreit utgangspunkt.


Selv om det høres urimelig ut: Mest sannsynlig ville til og med en ren Senterparti-regjering kunne få flere støttespillere på Stortinget enn en regjering der SV, MDG eller R er med (!). 


Det går tilsynelatende mot en Ap/Sp/SV-regjering, men der kan Vedum enten sette ned foten, eller kreve massive  eller nærmest urimelige innrømmelser i en regjeringsavtale.  Hvis det står mellom å støtte en ren Sp-regjering versus å støtte en regjering med sosialistisk innslag, ville nok alle de fire borgerlige (og Senterpartiets mandater, selvsagt) støtte en slik regjering. Alt Sp trenger å gjøre for å presse gjennom en slik løsning er å sørge for at det ikke blir flertall for en regjering som involverer Ap og SV, R eller MDG. Det skulle være enkelt: han må bare si nei til alt annet enn en ren Ap/Sp-regjering, som det ikke ser ut til å vøre grunnlag for. En rask sjekk av mandatfordelingen på de siste ti månes-snittene, viser at Senterpartiet + de fire borgerlige har klart flertall på alle sammen. 


Norske velgere kan faktisk risikere at en stemme til Sp eller Ap ender opp med en regjering som består av borgerlige Venstre, borgerlige KrF, halvborglerige Senterpartiet og en Arbeiderpartimann som er god for 140 millioner, opprinnelig var Høyremann, og kanskje den i regjeringen som har så lite røtter i arbeiderklassen som det er mulig å få: null. I tillegg er han den som kanskje har den viktigst rollen i spillet om å hindre MDG og R (og, «ufrivillig», SV) direkte innflytelse i regjering. 


Se også: Kan blårussen etter tre år med elendige målinger få til en usannsynlig, men ikke umulig revansj?

Neste  | Indeks |  Forrige