Ingen skrekkfall for Støre foreløpig

03.09.2021

Blir det 10 dager med dårlige tider nå – ikke for Ap, men for den ryddige valg-journalistikken? 

Dagbladets hovedoppslag i går het 'Støres skrekkfall'. I likhet med i endel andre misvisende oppslag, vises det til det relativt nye nettstedet Estimite. Den er skrevet av Kjetil Kjær Andersland og Jon Even Andersen, som for en uke side hadde et oppslag kalt Skrekkfall for Vedum.

Nå har alle norske aviser, i omtrent et halvt år, skrevet om hvordan Sp hadde en liten peak i vinter, og om hvordan partiet senere har dalt på meningsmålingene. Kurven (siden 1. januar) ser slik ut:

En tittel som ‘Arbeiderpartiet og Senterpartiet har kanskje satt seg urealistiske mål: Sp vil en regjering med Ap som Ap ikke vil ha, og Ap vil ha en regjering med SP og SV som det ikke ser ut til å bli flertall for. Miljø- og vestresiden er kraftig styrket’ ville nok ikke værtegnet som clickbait. Men det legitimerer ikke et oppkok om ‘skrekkfall’ for Støre, nå som Norge for første gang realistisk ser ut til å få en Ap-statsminsiter for første gang på 12 år. 

Nå viser det seg raskt at dette oppslaget ikke handler primært om noe skrekkfall for Støre. Det handler om Senterpartiets dalende oppslutning. 

Hvis dette valgåret hadde vært en hitlåt, ville Senterpartiets gode tall i vinter vært introen. Tiden etter, der mange lurer på om Vedum faktisk blir statsminister, er første vers. Så kommer en ‘middle 8’, hvor man oppdager at Sp har dalt ganske mye, og det er lite som tyder på at det blir en ren Ap/SV-regjering, og så vil jo Vedum helst unngå SV. Siden det, har vi spilt det samme refrenget om og om igjen; er refreng som har handlet om en blanding av at Vedum nok var for optimistisk (stormannsgalskap ble til og med nevnt – selv om det jo er legitimt å utfordre norske statsminister-tradisjoner). Det ble også en del æda-bæda-journalistikk også, mens Sp fortsatt å dale.

Det er uvisst hva formålet ned artikkelen er, men det dette er drøvtygging. At Jonas Gahr Støres ønskeregjering  ser mindre realistisk ut enn for bare noen uker siden får så være, men det skrev jo alle mye og langt om for noen uker siden. Det har aldri vært solid støtte for ideen om en ren Ap/Ap-regjering på målingene. Til  Andersens og Anderslands forsvar kan det jo være et titlene ikke var deres påfunn. Dagbladet har blitt mer tabloid enn noensinne.

 Under undertittelen ‘Grøss-graf’ skrives det om at det er en 'mer åpen situasjon’ nå  enn det var i midten av august. Men hva er linken mellom ‘åpen situasjon’ og ‘grøss’? Det er ingen skrekktall for Støre. Ap har hatt jevn framgang over lang tid, det eneste potensielt skrekkelige tallet for venstresiden er at Senterpartiet og de borgerlige kan få flertall for en regjering som blir alt annet enn rødgrønn.

Estimite-bakmann Bølstad forklarer at at Senterpartiet har svekket seg, uten at Ap og SV har gått like mye fram: «Den totale stemmeandelen for de tre partiene har falt med tre prosentpoeng på tre uker.»  Den totale stemmeandelen for disse tre partiene daler selvsagt med tre prosent om Sp daler med tre prosent om SV/Ap ikke øker tilsvarende. 

Snittet av gårsdagens målinger ser slik ut:


De tre målingene fra tre uker siden ser slik ut:


Ap har økt sin oppslutning litt på de tre ukene, om man ser på enkeltdager med tre målinger i hver. Om man ser på glidende-snitt-beregninger (5 uker), er forskjellen slik: Ingen skrekk, og ingen fall.

Under tittelen ‘Brått og brutalt’ forteller journalistene videre at ‘Dagbladet har kikket nærmere på Senterpartiets synkende oppslutning, både for det siste halve året og for den siste måneden. Det avdekker en svært dramatisk valginnspurt for Vedums gjeng.’ 


Dette er alt annet enn brått og brutalt.  Vedums drømmegjeng er at Ap og Sp besitter alle regjeringsposter: så lite mangfold som overhodet mulig bortsett da fra en ettparti-regjering. Aps økende tall og Vedums synkende tall har vært behørlig dokumentert over lang tid. Sannheten er at Senterpartiet har hatt en kort periode med spesielt gode tall, og den oppslutningen har dalt gradvis siden i vinter, parallelt med at Ap og Støre har fått økt oppslutning. Ikke minst har Rødt, MDG og SV gode tall nå, og det er bare 10 dager til 13. september. 


En regjering blir ikke til av forhandlinger alene, den må ha stortingsflertall. Vedum er villig til å gå langt for å bli statsminister, og høyresiden er, i likhet med flere av sine 42 milliardær-sponsorer, i villrede. Finnes det en måte disse kan tilegne seg så mye makt som mulig etter valget, dersom det går mot en så sterk venstreside som det ser ut til? 


Mer om det i en senere bloggpost.


Dagbladets oppslag: Støres skrekkfall
Neste  | Indeks |  Forrige