Er Ap i ferd med å bli etikk-resistente? Støre ønsker Rødt og MDG over sperregrensen, men...

07.09.2021

Jonas Gahr Støre er for sperregrensen, men vil angivelig at ingen skal komme under den (!) 

Det er få dager til valget, men plutselig savner man en tåkelur i valgkampen; noe eller noen som varsler når utsagn blir så tvetydige at de faller på sin egen urimelighet. Støres utsagn kan tolkes som et forslag til de som sitter på gjerdet mellom Ap-land og R/MDG-land å sørge for de sistnevnte med 100% sikkerhet kommer over den – selv om høyresiden nå hardt forsøker å mobilisere ekstrastemmer til sin fløy. Men det var nok ikke ment slik.

Over: faksimile fra VG

MDG/R ligger allerede utmerket an til å komme over sperregrensen, med de kan ha godt av litt ekstrahjelp siden det jobbes intenst på høyresiden for å få opp det borgerlige stemmetallet. 

Støre advarte for fire dager siden mot taktiske stemmer på Rødt eller MDG fra velgere som vil sikre en politikk som faktisk er rød/grønn. Han mente at Arbeiderpartiets trengs for å levere på både den røde og grønne politikken. Ap har utallige år bak seg som regjeringsparti, og mye av det som nå bør rettes opp (både med hensyn til til klima/miljø og store forskjeller) er faktisk innført av Ap. 

Ap har dessuten vært helt i forkant når det gjelder å holde visse velgergrupper unna reell stemmerett, noe som er en direkte årsak til at R og MDG i lang tid ikke har vært på Stortinget. Ikke bare det, men  nestlederen i det tragiske valglovutvalget, Knut Storberget (Ap), var en av de få pådriverne for å øke sperregrensen. Tilfeldigvis ville han ha opp sperregrensen i en periode da R og MDG var på god vei over den altfor høyre 4%-grensen. 

Det mest nedrige ved dagens Støre-utspill er følgende utsagn: «Det å stemme på et parti uti fra en enkelt sak, da må man tenke seg om. I den saken kan det bli en stemme som ikke gir utslag». Han tenker selvsagt ikke på bompengepartiet, men på MDG. Han antar kanskje at MDG er et enkeltsaks-parti, men de har jo gjennom sine år på Stortinget vist at de er tydelige på mye annet enn miljøpolitikk. 

Hele poenget med sperregrensen er å få folk til å tenke at de bør stemme på et stort parti, ellers kan det bli ‘en stemme som ikke gir utslag’. Men det holder ikke for Ap å sloss for spilleregler som holder våre politiske minoriteter nede – noe de har gjort i over hundre år. Dette har ført til en høyredreining av norsk politikk. 

Deres nye praksis nå er å gå ut i avisene og aktivt argumentere velgere mot å stemme på sine egne støttepartier; de som er i ferd med å redde valget for den rødgrønne fløyen. Alle de fire partiene bortsett fra Ap øker sin oppslutning, mens Ap mister sin. Dette er en stabil, langvarig trend. 

En stemme til Ap eller Sp kan dette året faktisk resultere i noe helt annet enn en rødgrønn regjering, dersom ikke mange nok stemmer på SV, MDG eller R. Støres og Vedums notoriske avvisninger av spørsmål om hva de tenker dersom ikke det blir grunnlag for en ren Ap/Sp-regjering (det har det aldri vært, for det er bare Sp som vil ha den løsningen) eller en Ap/SV/Sp-regjering er selvsagt basert på taktikk. De vil ha så mange stemmer som overhodet mulig, men ha muligheten etterpå til å lukke døren for SV, Sp og Rødt. Da holder det ikke med et ‘sorry’ neste uke: «Det ble visst ikke så rødgrønt dette her, men vi har jo hele tiden sagt at vi også har mye til felles med de borgerlige sentrums-partiene og stemmer jo likt med Høyre i flere viktige saker, så…."

Det at krefter i Ap har slåss for økt sperregrense i selve valglovutvalget rimer dårlig med Støres ønske om at ‘ingen skal komme under sperregrensen’, og det gjelder også hans utsagn om at han er for sperregrensen. Er man for sperregrensen, vil noen havne under den, for det er derfor den eksisterer. Det at man i tillegg vil øke sperregrensen når de partiene man  har holdt nede etter lang tid er i ferd med å lykkes å komme over den er direkte nedrig oppførsel når de i tillegg kombineres med to media-utspill mot MDG og R de siste dagene før det første valget begge disse partiene ligger godt an til å komme over den. 

Har Ap blir etikk-resistente, eller er de bare forvirret? Vanskelig å si, men de har all grunn til å være forvirret: de vil jo gjerne at ‘alle skal med’, også R- og MDG-velgere; bare ikke akkurat når det stemmes. Det vil si: folk kan gjerne stemme, men Ap vil at flesteparten av stemmesedlene til KrF, V, MDG og R får rett i papirkurven dersom de ikke når 4%-grensen, og når de når den, vil noen av dem ha grensen opp til 5%.

Hodepinen deres handler også om noe helt annet: uten støtte fra MDG/R kan disse to miste så og si alle sine mandater, som betyr svekket støtte for mange av de holdningen Ap faktisk er enige med de røde og de grønne om. 

Ap tapte valget i 2017 av en eneste grunn; et valg-lovverk som gjorde at de blå fikk 88 mandater mens de rødgrønne fikk 81 – selv om de fem rødgrønne fikk flest stemmer. Dette har både Ap og de blå opplevd flere ganger. De snublet i sine egne skolisser på målstreken, og å gjøre det samme i år eller ved neste valg vil gjøre det ekstra pinlig for sosialdemokratene. 

Dette kan bli svært rotete, for det finnes flere mulige utfall av et sterkt Ap/SV og svakt MDG og Rødt; utfall som det ikke snakkes så mye høyt om. Når både Støre og Vedum er notorisk stumme om samme sak – regjeringsutfallet dersom ingen av dem får sine drømmer oppfylt – er det definitivt grunn til å finne ut hvorfor. 

Taktisk stemming på høyresiden er nærmest en småindustri med en rekke valgkjennere og andre som analyserer  hvordan man skal stemme, i hvert eneste fylke, for (om mulig) å vinne valget igjen. 2021 har blitt året der det må stemmes taktisk på den rødgrønne siden også. Gjerdesitterne og sofavelgerne vet sikkert, som alle andre, at dette med at Ap og SV vil ha to helt forskjellige regjeringer allerede kan skape problemer.

Sp har sittet i åtte borgerlige regjeringer, og både Ap og Sp ser faktisk ut til være mer interessert i å samarbeide med Venstre og/eller Krf enn med sine egne støttespillere. Og: Det er Høyre og FrP Vedum har noe i mot, og ikke V/KrF.

Siden Sp har dalt jevnt på meningsmålingene i nesten et halvt år, og Ap neppe kommer tilbake til tidligere høyder, kan det faktisk være at SV/MDG/R er i ferd med å bli de ‘nye rødgrønne’. På en fersk meningsmåling blant folk med høyere utdanning får denne trioen mer en dobbelt så høy oppslutning en Høyre og Ap til sammen.

Nå er det opp til nølerne og venstresiden i SV/Ap å sørge for at en stemme til de rødgrønne ikke resulterer i en svært så blå-vennlig regjering. Da må man stemme taktisk.Neste  | Indeks |  Forrige