Det går så det suser for venstresiden, men de kan gå glipp av en historisk mulighet om de oppfører seg som om det går så det suser

06.09.2021

Bakteppet for siste uke før valget preges av spesielt to forhold, og spesielt det ene handler om et potensielt skrekkscenario for venstresiden. 

Det ene er en egentlig usannsynlig, men slett ikke umulig strategi fra Senterpartiet om å si nei til Ap-samarbeide pga. uenigheten med Ap om hvorvidt SV skal med i regjering. Siden Sp ikke vil ha med SV, er sjansen omtrent lik null for at de vil inngå noe samarbeide med Rødt eller MDG – og da kan deres 'cunning plan’ være å lansere en mindretallsregjering basert på Sp. Den vil utrolig nok kunne få tilslutning fra alle de borgerlige partiene, siden det er en bedre løsning for dem og deres rike onkler enn enn en hvilken som helst regjering med Ap og et sosialistisk parti (eller Ap + MDG). 

Over: Faksimile fra VG

 

Det andre som kan sette kjepper i hjulene for de fem rødgrønne partiene er at høyresiden med økt intensitet bruker de neste 7 dagene til å overbevise alle de som sitter på gjerdet, sofavelgerne, nølerne, de late, de som tror tror at alt håp er ute for den borgerlige fløy eller ikke har fulgt med i det hele tatt og regner med at Erna vil vinne uansett – om å faktisk gå og stemme. 


Forhåndsstemmetallet er allerede oppe i nesten en million stemmer. I 2017 var det 1,07 millioner som forhåndsstemte, men denne gangen kan det bli rundt 1.3 millioner. 

Den totale valgoppslutningen i 2017 var 78,2%, men den kan bli rekordhøy i år. Norges høyeste valgoppslutning foreløpig er 85.4%, mens rekorden i Danmark er 88.9%. I Sverige er rekorden hele 91.8%, men det er ikke umulig at Norge kommer til å matche eller til og med slå disse rekordene. 

 – Dette skal vi klare å snu

Solberg har beregnet at de må få 144000 velgere til å skifte fløy på en uke for å vinne valget dersom stemmetallet blir det samme som i fjor: "Dette skal vi klare å snu". Det er flere grunner til at stemmetallet nok blir høyere enn sist, men om høyresiden foretar en panikkartet mobilisering mens mange på den rødgrønne siden har lest om sin fløys overlegne overtak på meningsmålingene i tre år – og satser på at dette allerede er i boks – kan også dette valget ende med et sjokk. 


Det er lite sannsynlig at Solberg & co klarer å få nesten 150000 velgere til å skifte mening på 7 dager, men de kan selvsagt kombinere det å få folk til å skifte side med å mobilisere mange sofavelgere, gjerdesittere og nølere. Forvent endel skremselspropaganda om spesielt MDG og R de neste 7 dagene. 


Det går så det suser for venstresiden, men de kan gå glipp av en historisk mulighet desomom de oppfører seg som om det går så det suser.

Neste  | Indeks |  Forrige