Søk 🔎    Les mer 📖    Ordliste ℹ️   Kontakt ✉️    

De store partiene har vedtatt regler som kan halvere stemme-innflytelsen til en fjerdedel av velgerne

Morgenbladet om sperregrensen: "...ikke rimelig at de etablerte partiene kan vedta regler som halverer stemme-innflytelsen til en hel fjerdedel av velgerne”.
"Sperregrensen er begrunnet i behovet for trygg styring. Parlamenter kan stivne i et kaos av småpartier, og man vil jo nødig bli et kaotisk u-land uten sperregrense, som Nederland.

Men politikken kan sannelig også stivne i idétørken hos de store partiene. Partilederdebatten mandag kveld var et godt eksempel på dette. De flammende appellene, de nye ideene og utfordringene flagret fra småpartiene, men Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre og Høyres Erna Solberg viftet dem vekk som fluer. Om disse to fikk velge, skal valgkampen være et oppgjør mellom sluggerne, full av «debatter» om antallet nye jobber, resultatene i skolen, formuen i oljefondet, og om antall uføre har gått ørlite opp eller ned «på deres vakt», som om de var allmektige diktatorer.

Tre prosent av stemmene er mange mennesker. Det er, for eksempel, flere enn alle velgere i Nord-Trøndelag. Et parti som får såpass mange stemmer bør være representert på tinget – med tre prosent av mandatene. Det skulle bare mangle. "


Mer her: Fjern sperregrensen

 

Kommentar: antar at dette med Nederland som et kaotisk U-land var ironisk ment. De har vært uten sperregrense i mange år, og har ingen planer om å endre dette. Se ‘Nederland - så enkelt kan det gjøres'