Søk 🔎    Les mer 📖    Ordliste ℹ️   Kontakt ✉️    

Venstre: loven diskriminerer et parti som hverken er nytt, ekstremistisk eller et resultat av fraksjonering

"Først av alt, Venstre har vært et mikroparti helt siden partisplittelsen på Røros i 1972. Siden den gang har det blitt avholdt 11 stortingsvalg. Velgerne har gjennom disse valgene stemt inn totalt 36 venstre-representanter. Det er sju færre enn hva Arbeiderpartiet fikk inn på tinget etter katastrofevalget i 2001.

Å bale med sperregrensa er altså ikke noe nytt fenomen i Venstre. Partiet har ikke holdt seg over sperregrensa i to valg på rad siden den fatale partisplittelsen."

Kilde: https://www.nationen.no/kommentar/hoyre-er-venstres-halmstra

Dette er et godt eksempel på at de ulike 'sperregrensene' vi har ikke i praksis ikke fungerer som en måte å holde nye partier nede på, for å forhindre fraksjonering eller for å sørge for at ekstremistpartier ikke kommer inn på Stortinget.

Mange mener at valgloven bør skille mellom nye partier og eksisterende partier - av hensyn til å forhindre fraksjoning og et politisk landskap med mange småpartier. Med andre ord: de mener at sperregrensen kan opprettholdes (om enn med en noe lavere prosent)for nye partier, men at partier som allerede har vært på Stortinget ikke skal kunne holdes nede av sperregrensen. Hadde det vært valg i dag, og spørreundersøkelsene er i nærheten av å være riktig, ville sperregrensen hindret Venstre å komme inn med mer enn ett mandat, selv om de har stemmer nok til flere. Venstre er Norges eldste parti.